Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Еврокомисар очаква България и Румъния в сухопътния Шенген до края на годината

Свят

Еврокомисар очаква България и Румъния в сухопътния Шенген до края на годината

Еврокомисар очаква България и Румъния в сухопътния Шенген до края на годината - Tribune.bg
Снимка:

До края на годината ще има решение за отпадането на вътрешните сухопътни шенгенски граници за България и Румъния, отбеляза еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БНР. Тя коментира въпроса малко преди началото на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург.

„България и Румъния са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското председателство, така че те са част от Шенген. Но ние трябва да вдигнем контрола по вътрешните граници. И аз предвиждам, че това ще стане тази година“, обяви Йохансон.

От март насам паспортните проверки на летищата и морските пристанища в двете държави официално отпаднаха. Решението за частичното разширяване на Шенгенското пространств беше взето в края на миналата година. Австрия беше единствената в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Йохансон се надява да има напредък по одобрението за пълното влизане в Шенгенското пространство, каквито са очакванията и на София и Букурещ. Те обаче идват на продължаващата съпротива на Австрия това да се случи.

Към момента позицията на страната остава непроменена. През септември там предстоят парламентарни избори, които може да се окажат ключови за решението на Виена.

Миналата година румънският премиер Марчел Чолаку разкри, че страната му е загубила до 2% от икономическото си производство заради продължителното чакане да се присъедини към зоната. По думите му щетите, причинени от това, се оценяват на около 5,5 млрд. евро.

В четвъртък белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Тази седмица се провежда последното заседание на европейските външни министри в рамките на белгийското председателство на Съвета на ЕС.

„Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници“, изтъкна тя по повод темата Шенген.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати