Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Еврокомисията готви правила за ваксинационна „зелена карта“

Свят

Еврокомисията готви правила за ваксинационна „зелена карта“

Снимка:

Повечето страни от ЕС смятат, че е преждевременно за това

Еврокомисията ще предложи правила за ваксинационна "зелена карта" този месец, докато държавите-членки на ЕС се подготвят да ускорят имунизационните кампании, обяви председателката на комисията Урсула фон дер Лайен.

„Ще представим този месец законодателно предложение за дигитална зелена карта (DGP)“, написа в Tуитър Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ това се прави с цел да се предоставят доказателства както за ваксинацията, така и за резултатите от тест за COVID-19.

Председателката на ЕК смята, че пропускът ще позволи на хората постепенно да започнат „да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина - за работа или туризъм“.

Отделно, на среща с германски евродепутати и депутати, Фон дер Лайен изтъква, че ЕК ще се стреми да създаде техническа база за цифровия сертификат „през следващите месеци”, така че той да бъде приет във всички 27 страни-членки.

Фон дер Лайен посочва след видео среща на върха на ЕС миналата седмица по въпроса, че ваксинационният сертификат може да бъде пуснат след три месеца и че той ще спазва стандартите за защита на данните. В ЕС, обаче, има голям дебат за това как може да се използва такава европейска зелена карта. Държави, чиито икономики силно зависят от туризма, каквато е Гърция, искат документът да служи като „ваксинационен паспорт“, който позволява на имунизираните хора да избягват тестове или карантина по време на пътуване. Повечето страни от ЕС, начело с Франция и Германия, смятат, че е рано за това. Те се опасяват, че това би създало неравенство в обществото.  


Коментари (1)

Анастас #

До края на лятото ще има решение.

След това идва Covid 20 ...

Затова трябва такъв и инстуционализиран документ.

(документално)
01.03.2021 22:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още