Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Еврокомисията предложи мерки срещу ценовия енергошок

Свят

Еврокомисията предложи мерки срещу ценовия енергошок

Снимка:

Еврокомисията/ЕК/ предложи мерки срещу ценовия енергошок с енергоносителите - ваучери, разсрочено плащане и поемане от държавата на част от сметките за електричество са част от възможните решения за гражданите и за бизнеса, за да ги подпомогнат заради скока на енергийните цени, стана ясно от публикация на официалния й сайт. За Брюксел най-важната задача е да се подкрепят енергийно бедните потребители, като властите могат да изхарчат за целта част от парите, които събират от замърсителите чрез системата за енергийни плащания.

Комисията препоръчва и удължаване на сроковете за плащане на задълженията, което беше използвано като мярка и през миналата година, но заради затварянето на бизнеси заради пандемията. ЕК смята, че трябва да се въведат и предпазни мерки, за да избегнат прекъсвания на тока на потребителите, които не могат да си платят.

Временни или целенасочени намаления на данъчните ставки за уязвимите домакинства, както и отпускане на държавна помощ за компании и бизнеси са други възможности за бърза реакция в кризата.

Всички тези мерки са допустими според сега действащото европейско законодателство, но дали и как ще се предприемат ще зависи от всяко правителство. Двадесет от 27-те еврочленки вече са обявили различни компенсации за домакинствата и за бизнеса, за да им помогнат в поскъпването, което според анализите на Брюксел ще продължи до пролетта.

В същото време стана ясно, че засега идеите компенсациите да се правят с пари от европейския бюджет не се смятат за уместни и всяка държава ще трябва да се справя според собствените си възможности.

За преодоляване на натиска върху бита и бизнеса от енергоносителите в средносрочен план Брюксел смята, че трябва да се наблегне на увеличаване на инвестициите във възобновяеми източници, ускоряване на търговете за възобновяеми енергийни източници и да се съкратят процедурите за издаването на разрешителни. Идеята е по-бързо да се увеличи делът на чистата енергия в енергийния микс на отделните държави за сметка на изкопаемите горива, тъй като възобновяемата енергия е извън ценовия шок, който сега изживяват потребителите.

Сред препоръките от Брюксел е и това на потребителите се даде повече свобода да избират и сменят доставчици, както и да произвеждат собствено електричество, което би намалило риска от нови ценови кризи.

Еврокомисията се ангажира да обсъди възможността от промени на регламента за сигурността на доставките, за да осигури по-ефективно използване на газохранилищата.

В тази връзка ЕК ще проучи възможността за общо купуване на газ по примера на поръчките за ваксини срещу ковид, надявайки се така да договори по-добри цени от вносителите. В момента 90% от количествата, потребявани в ЕС, са от импорт. Участието в общите поръчки би било доброволно.

Европейските лидери ще обсъдят възможностите за справяне с проблемите на срещата на върха на ЕС на 21-22 октомври в Брюксел, като енергийните министри са си насрочили извънредна сбирка за скока на цените на 26 октомври.

„Единственият начин да се отдели напълно газът от електричеството е да се използва вече за производство на електроенергия“, изтъкна еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, подчертавайки, че дългосрочно ЕС цели да замени изкопаемите горива, сред които е природният газ, с възобновяеми източници.

Брюксел също разследва „всички твърдения за възможно антиконкурентно търговско поведение“ от доставчиците на газ, след обвинения от някои европейски столици, че руският „Газпром“ е задържал доставките, за да повиши цените на газа в Европа.

През декември еврокомисията ще предложи и ревизия на правилата за газохранилищата, за да увеличи запасите, които се поддържат в случай на нова криза с цените или с доставките на природен газ.   


Топ новини

виж още

Актуална тема