Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Евролидерите в Порто с ангажимент за повече работни места и по-малко бедност

Свят

Евролидерите в Порто с ангажимент за повече работни места и по-малко бедност

Снимка:

Срещата продължава и днес с теми Индия и Русия

Лидерите на ЕС подчертаха значението на борбата срещу бедността и неравенството, докато континентът излиза от пандемията Covid-19, но държавите-членки остават разделени за ролята на Брюксел в изграждането на справедлива икономика. „Ще трансформираме европейското икономическо управление, благодарение на този план за действие моделът ще бъде по-балансиран, по-справедлив ...за по-добра Европа“, заяви домакинът Антонио Коста, премиер на Португалия.

„Живеем безпрецедентно време“, заявиха част от участниците в изявление, наречено „Социалният ангажимент на Порто“. Те призоваха за „преход към зелена, социално справедлива и цифрова икономика. С нарастването на безработицата и неравенствата поради пандемията е важно да насочваме ресурсите там, където са най-необходими, за да укрепим икономиките си и да насочим политическите си усилия към равни възможности“, гласи изявлението им.

Ангажимент поне 78 на сто от хората между 20 и 64 години да имат работа до 2030-та година - това е една от целите, заложена в документа.  Другите са поне 60 на сто от всички възрастни хора да бъдат обучавани всяка година, както и броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с поне 15 милиона.

Урсула фон дер Лайен изтъкна в дискусията, проведена във внушителната стара митница на Порто, че тази „много важна социална среща на върха идва в абсолютно точното време, след като преживяхме много тежка година“. Тя обеща процес, който да гарантира, че възстановяването на коронавируса ще доведе до „достойни заплати“.

„Не може да има общо възобновяване на социална Европа, без да се преосмисли нашият икономически модел“, посочи Лука Висентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите. По думите му трябва да се отдалечим от старата мантра на строгите ограничения и фискалната дисциплина”.

Левите партии организираха контрасреща и планират да демонстрират по улиците на Порто в събота, твърдейки, че двудневната среща е една говорилня.

27-те държави-членки на ЕС са дълбоко разделени по социалните въпроси. Южните страни като Франция, Италия, Испания и Португалия са решени да настояват за защита на икономически уязвимите. Богатите северни страни, обвързани със своите успешни национални модели, и източните страни, които се страхуват да загубят своята конкурентоспособност, отказват да продължат по този път, пише АФП.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още