Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейската комисия представя проект за ваксинационен паспорт на 17 март

Свят

Европейската комисия представя проект за ваксинационен паспорт на 17 март

Европейската комисия представя проект за ваксинационен паспорт на 17 март - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия ще представи първия си проект за създаване на паспорти за ваксинация в ЕС на 17 март, но решенията за тяхното евентуално практическо приложение, включително на международно ниво, ще бъдат взети по-късно. Това съобщи на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер, предаде ТАСС.

„На 17 март Европейската комисия ще одобри своите предложения по този документ, който няма да се нарича паспорт, а ще се нарича „зелен електронен пропуск“. Въпросът за практическото му прилагане ще бъде решен по-късно от страните от ЕС”, каза той.

По-рано ЕК обяви, че са необходими поне три месеца, за да се разрешат всички технически въпроси по въвеждането на паспорти за ваксинация в ЕС. Тя също така отбеляза, че този документ трябва да показва не само факта на ваксинацията, но и други медицински данни, свързани с имунитета, както и датите и резултати от PCR тестове.

Европейската комисия възнамерява да гарантира, че въвеждането му няма да позволява дискриминация срещу граждани на ЕС, които не са били ваксинирани. С други думи, паспортът не трябва да предоставя предимства, които неваксинираното лице не може да получи.


Топ новини

виж още
Актуална тема