Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейската прокуратура започва разследване за закупените COVID ваксини в Европа

Свят

Европейската прокуратура започва разследване за закупените COVID ваксини в Европа

Европейската прокуратура започва разследване за закупените COVID ваксини в Европа - Tribune.bg

"Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз", съобщиха от ЕП.

Причината е "изключително високия обществен интерес". На този етап не се разкриват допълнителни подробности. 

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки. 

Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня германският вестник "Билд".

В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро. 

Според вестника "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати