Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейската прокуратура започва разследване за закупените COVID ваксини в Европа

Свят

Европейската прокуратура започва разследване за закупените COVID ваксини в Европа

Европейската прокуратура започва разследване за закупените COVID ваксини в Европа - Tribune.bg

"Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз", съобщиха от ЕП.

Причината е "изключително високия обществен интерес". На този етап не се разкриват допълнителни подробности. 

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки. 

Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня германският вестник "Билд".

В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро. 

Според вестника "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети