Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейски избори 2019: какво следва?

Свят

Европейски избори 2019: какво следва?

Снимка:

Тази вечер евролидерите се събират в Брюксел, за да обсъдят резултатите от евроизборите и разпределението на ръководните позиции в европейските институции

"Нещо като нищо друго на света, нещо уникално – това е Европейският съюз", каза Ингрид Шикова по време на дискусията "Евроизбори 2019: сега накъде?".

На фона на предстоящата неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел тази вечер, Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема "Евроизбори 2019: какво следва?", посветена на резултатите от евровота и отражението на новия състав на Парламента върху бъдещата му работа.

В Дома на Европа в София проф. Ингрид Шикова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски" и експерт в областта на политиките на ЕС, Владимир Шопов, политолог, и Марчела Абрашева, регионален директор на агенция Кантар България, коментираха избирателната активност, вероятните сценарии за ново разпределение на силите сред европейските политически семейства и как резултатите от отминалите европейски избори ще променят европейския политическия пейзаж.

Проф. Ингрид Шикова заяви, че "предстои упорита и ежедневна работа за европейското обединение и добруването на европейците" и всеки избран евродепутат трябва да го има предвид, а избирателите са дали ясен сигнал, че "искат Европа". "Европейският съюз трябва да преоткрие своята мисия, а тя е "Европа, която защитава", добави тя.

Политологът Владимир Шопов смята, че един от основните резултати от отминалите избори е "промяна в относителната тежест на европейските институции" като при наличието на един по-фрагментиран Европейски парламент от голямо значение ще бъдат личността, която ще го оглави, както и кой ще заеме поста на председател на Европейския съвет.

Според социолога Марчела Абрашева европейските избори показаха, че "не всеки критичен поглед върху Европейския съюз означава евроскептицизъм; не всяко критично мнение означава, че Европейският съюз се разпада". Относно ниската избирателна активност в България Марчела Абрашева коментира, че "България е една от страните с най-висока подкрепа на еврочленството – и в ценностен, и в прагматичен смисъл. Колкото по-бързо българският обществен дебат излезе от говоренето, че ние сме малка страна и от нас нищо не зависи и следователно няма мотивация да се гласува, толкова по-бързо ние ще можем да променим тази картина".    


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още