Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”

Свят

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”

Европейските държави одобриха пакета Мобилност - Tribune.bg
Снимка:

Камионите да се връщат в страната на всеки 2 месеца и максималната почивка от 45 часа в кабината остават в одобрения текст

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”, който предвижда камионите да се връщат в страната, от която са, на всеки два месеца.

В крайна сметка източноевропейските страни не успяха да отхвърлят предложеното от финландското председателство споразумение, въпреки че бяха близо до такава развръзка.

Посланиците на страните членки към ЕС постигнаха съгласие по ключови въпроси от пакета „Мобилност“. Връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и максималната почивка от 45 часа в кабината остават в одобрения текст.

Според представители на българския транспортен сектор и правителството тази мярка ощетява нашите превозвачи.

Посланиците поясняват, че целта на връщането на камионите е да се даде възможност на водачите да се завръщат у дома заедно с превозното средство в края на своя втори 4-седмичен работен цикъл.

От Европейската комисия предупредиха, че връщането на празни камиони може да попречи на амбициите за намаляване на вредните емисии и спазването на климатичен неутралитет.

Що се отнася до почивката, ако тя е извън дома, то настаняването трябва да се плати от работодателя. Въпреки че нормалната седмична почивка не може да бъде ползвана в зона за паркиране, ЕС ще насърчава изграждането и използването на безопасни и сигурни зони за паркиране, се казва в текста.

По отношение на каботажа - извършването на транспортни операции извън собствената държава, сегашната система, която допуска максимум 3 операции за 7 дни, ще остане непроменена.

Въвеждането на т.нар. умни тахографи ще стане на три етапа. Новите камиони ще трябва да бъдат оборудвани с тях през 2023 година, превозните средства с аналогов или цифров тахограф -  до края на 2024 г., а оборудваните с първата версия от този тип тахографи до 2025 г.

Одобреният текст ще претърпи окончателна правна и езикова редакция. След това той трябва да бъде официално приет — първо от Съвета, а след това от парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати