Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Eвропейските държави се готвят за начало на масовата ваксинация срещу Covid-19

Свят

Eвропейските държави се готвят за начало на масовата ваксинация срещу Covid-19

Снимка:

Силна алергична реакция след ваксина на медик в Аляска

Eвропейските държави се готвят за начало на масовата ваксинация срещу Covid-19. Страните от ЕС вече изявиха готовност да започнат имунизациите едновременно, но не всички членки на общността са готови това да стане.

Германия планира ваксинирането на гражданите й да започне на 27 декември, като се очаква, че ваксината на Пфайзер и Байонтех ще бъде одобрена на 21 декември.

В края на декември трябва да започне ваксинацията и във Франция, обяви премиерът Жан Кастекс. В първите седмици от началото на кампанията ще се ваксинират приоритетно възрастните хора, тези от други рискови групи и здравни работници.

В Съединените щати, където този понеделник започна поставянето на одобрената ваксина на Пфайзер, очакват до дни да бъде разрешена употребата и на другата американска разработка - на Модерна. Джо Байдън, който трябва да встъпи в длъжност като президент на страната през януари, ще се ваксинира през следващата седмица.

Планът на избрания за президент демократ, е в рамките на първите 100 дни от мандата му, да протече масова имунизационна кампания. Съединените щати са най-засегнатата от вируса държава в света - заразените са около 17 млн., жертвите - 308 хиляди души.

На този фон здравните власти в Аляска регистрираха силна алергична реакция при медицинска работничка след поставена ваксина на компанията Пфайзер, съобщава АФП. Самоличността на жената не се разкрива, както и дали е имала алергии. Пострадалата е настанена в болница.

Американската компания Пфайзер обяви, че работи с местните здравни власти за изясняване на случая.

Ваксината на Пфайзер с германската Бионтех бе одобрена от федералната Агенция за храните и лекарствата в петък, което позволи масовата ваксинация в САЩ да започне този понеделник.

Франс прес припомня, че Великобритания одобри ваксината на Пфайзер и Бионтех на 2 декември, но след два случая на проблеми при пациентите след поставянето на първата доза, британските здравни власти посъветваха ваксината да не бъде прилагана на хора, които са имали "силни алергични реакции" в миналото.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още