Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейският „Конвой на свободата“ с план – пълна блокада в Париж и Брюксел

Свят

Европейският „Конвой на свободата“ с план – пълна блокада в Париж и Брюксел

Европейският Конвой на свободата с план – пълна блокада в Париж и Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Протестите срещу Covid ограниченията в Европа набират сила. Организаторите на протестите, станали известни като „Конвой на свободата“ планират да блокират Париж в петък, а в деня на влюбените – 14 февруари да бъде парализирано „европейското сърце“ – Брюксел, пише АФП.

Полицията в белгийската столица е в пълна готовност за евентуални безредици. Но оттам признават, че не са съвсем наясно с плановете на демонстрантите, тъй като те ползват криптирани съобщения в Telegram. Предполага се, че около 50 000 са се организирали в социалните мрежи. 

Европейският „Конвой на свободата“ е вдъхновен от подобни движения в Северна Америка и Австралия. Последователите им  вярват, че задължителните ваксинации и ограниченията заради коронавируса са незаконни. В Канада протестите дори стигнаха до агресия и арести. 

В предишни подобни протести в Европа участваха крайно десни групи от Франция и Германия, пише „Политико“. Те се възползваха от демонстрациите, за да разпространяват реч на омразата, насочена срещу имигранти, евреи и различни малцинства.

В същото време Франция, която е в плен на протести от „Конвой на свободата“ обмисля да ги забрани. В средиземноморския град Ница около 200 души с мотоциклети и лични автомобили потеглиха към Париж и Брюксел. Много от тях недоволстват срещу  зеления сертификат и ваксинацията.

Силите на реда припомниха, че хората, които блокират пътища, са заплашени от до две години затвор, глоба в размер на 4500 евро и тригодишна забрана за шофиране.

ФранцияФранция

Правителственият говорител Габриел Аттал заяви, че признава „умората“ на обществото от мерките за контрол на инфекциите, но настоя, че Франция е сред европейските страни с най-малко ограничения, които нарушават свободата на гражданите.

Протести имаше и във Финландия и Великобритания.

ФинландияФинландия

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати