Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейският парламент иска нови санкции срещу Русия заради Навални

Свят

Европейският парламент иска нови санкции срещу Русия заради Навални

Снимка:

Евродепутатите категорично осъждат ареста на Алексей Навални и призовават ЕС да разшири санкциите срещу руски длъжностни лица, така че да обхванат лицата, замесени в ареста му.

По време на дебат с Върховния представител на ЕС Жозеп Борел във вторник следобед евродепутатите призоваха руските власти незабавно да освободят руския опозиционен политик и активист в борбата с корупцията Алексей Навални, като подчертаха, че арестът му и начинът, по който се е случил той, са в явно противоречие с международното право и с руската конституция.

Евродепутатите също така искат санкциите на ЕС, които понастоящем се прилагат спрямо руски длъжностни лица, отговорни за отравянето на г-н Навални, да бъдат разширени, така че да обхванат лицата, замесени в лишаването му от свобода. За всички тези цели ЕС не трябва да се колебае да използва новия си глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека (EU Global Human Rights Sanctions Regime), подчертаха членовете на ЕП.

Някои евродепутати също заявиха, че трябва да се направи много повече, за да се търси ефективна отговорност от Кремъл за нарушенията на правата на човека и за политизирането на руската съдебна система. Няколко от тях призоваха ЕС, и по-специално някои национални и регионални правителства, да постигнат напредък по отмяната на оставащата работа по газопровода „Северен поток 2“ като средство за налагане на подходящи икономически санкции срещу руското правителство.

Други заявиха, че руският президент Владимир Путин изглежда се страхува да следва стъпките на беларуския диктатор Александър Лукашенко и следователно прави всичко възможно, за да арестува критиците на режима.

Резолюцията относно задържането на г-н Навални ще бъде поставена на гласуване в четвъртък.  


Коментари (1)

ОРКАТА ОТ BG-ЪНДЪРГРАУНД-РУМЕН РАДЕВ ИСКА САНКЦИИ СРЕЩУ БОРИСОВ/ГЕРБ........ ИСКА НОВ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ-МОДЕЛА НА РУСКИТЕ МУТРИ-ОЛИГАРСИ.....
КАКВО ПАДЕНИЕ ЗА ЕДИН ГЕНЕРАЛ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ........
19.01.2021 20:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още