Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейският парламент премахна визите за Косово

Свят

Европейският парламент премахна визите за Косово

Европейският парламент премахна визите за Косово - Tribune.bg
Снимка:

Гражданите на Косово бяха единствените на континента, които за да влязат в ЕС, трябваше да отидат в посолствата на страните членки за получаване на визи

Гражданите на Косово ще могат да пътуват в рамките на Европейския съюз без визи и да останат на територията на блока до 90 дни от 1-ви януари 2024 година. Това реши Европейският парламент днес, предава БГНЕС.

Споразумението за либерализиране на визовия режим ще бъде официално подписано ден по-късно.

Гражданите на Косово бяха единствените на континента, които за да влязат в ЕС, трябваше да отидат в посолствата на страните членки за получаване на визи.

Още през 2018 година Европейската комисия публикува оценка, че Косово отговаря на всички критерии за визова либерализация и препоръча премахването на визите за притежателите на паспорти, издадени от администрацията в Прищина.

Някои страни членки обаче, най-вече Холандия, имаха резерви по този въпрос и блокираха споразумението.

На 14-ти април страните членки на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха съгласие по план, който позволява на гражданите на Косово да влизат в съюза без визи.

В изявленията на парламента и Европейския съвет тогава бе упоменато, че новите правила, които позволяват две 90-дневни посещения годишно, ще влязат в сила преди 1 януари 2024 година.

Първоначално беше планирано „Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им“ (ETIAS) също да бъде пусната в експлоатация от днес, но това не се случи.

Отлагането на въвеждането на системата няма да забави либерализацията на визовия режим с Косово.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети