Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Европейският съд: ЕС може да намалява финансирането заради нарушения на върховенството на закона

Свят

Европейският съд: ЕС може да намалява финансирането заради нарушения на върховенството на закона

Европейският съд: ЕС може да намалява финансирането заради нарушения на върховенството на закона - Tribune.bg
Снимка:

Съдът на Европейските общности постанови днес, че Европейският съюз/ЕС/ има право да намали финансирането на държави членки, които нарушават стандартите за върховенство на закона, съобщи БНР. По този начин, базираният в Люксембург съд отхвърли предизвикателството на Полша и Унгария по отношение на „механизма за обвързване с условия“ на ЕС.

През миналата година ЕС призова Съда на Европейските общности да наложи финансови санкции на двете страни, след като изрази загриженост относно съдебната реформа на Варшава и предполагаемото корупционно изразходване на европейски средства от Унгария.

Полша и Унгария, обаче, се подкрепиха взаимно и заведоха иск пред Съда на Европейските общности с искане за отмяна на регламента, който позволява на Европейския съвет „да приема защитни мерки като спиране на плащанията, извършвани от бюджета на Съюза, или спиране на одобрението на една или повече програми, които да бъдат платени от този бюджет“.

Европейската комисия обяви, че се чувства подкрепена с отхвърлянето на полското и унгарското оспорване на новите правила, позволяващи на ЕС да съкращава средствата за страните членки, които нарушават демократичните права и свободи.

„Днешните отсъждания потвърждават, че сме на прав път“, коментира председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. По думите й сега ЕК ще анализира внимателно мотивите на решенията и тяхното възможно въздействие върху по-нататъшните й стъпки.

Окончателното решение на съда слага край на споровете на ЕС с управляващите в Полша и Унгария, които са обвинени в подкопаване на демократичните права и ценности.

Варшава и Будапеща, където премиерът Виктор Орбан е изправен пред избори на 3 април, отричат нарушения и обвиняват ЕС, че налага либерални ценности, чужди на това, което според тях са техните традиционни, консервативни и католически общества.

Тридесет и шест милиарда евро средства за възстановяване от пандемия, предназначени за Полша, и 7 милиарда евро за Унгария, вече са замразени заради техния опит в областта на демократичните права и ценности.

Припомняме, че в края на януари главният прокурор Иван Гешев поиска България да бъде наблюдавана за спазването на върховенството на правото по време на изслушване от групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европейския парламент. Само преди седмица и председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер изрази притеснението си, че „нещата в България са извън контрол“.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати