Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Facebook премахна десетки руски акаунти заради дезинформация

Свят

Facebook премахна десетки руски акаунти заради дезинформация

Снимка:

Профилите били свързани с руското военно разузнаване

Администраторите на Facebook са премахнали десетки акаунти, свързани с руското военно разузнаване, като причина за предприетите мерки е “дезинформация в социалната мрежа”.

Акаунти от Иран, Виетнам и Мианмар (бивша Бирма) също са били премахнати от Facebook и Instagram за “участие в чуждестранна или правителствена намеса”. Това става ясно от изявление на ръководителя на политиката за сигурност във Facebook Натаниел Глайхер.

Базираната в Русия мрежа, която включва 78 акаунта във Facebook и четири в Instagram, се фокусирала предимно върху конфликта в Украйна и съседните страни и публикувала съдържание за конфликта в Сирия, етническото напрежение в Крим и свалянето на малайзийски самолет в Украйна през 2014 г.

“Въпреки че хората, които стоят зад тази мрежа, се опитаха да прикрият своята идентичност и координация, нашето разследване намери връзки с руските военни разузнавателни служби”, заявява Глайхер.

Този ход е последният от страна на социалните мрежи, които се стремят да овладеят чуждестранните манипулации, включително усилията за изкуствено популяризиране на определени политически послания, често с дезинформация.

Шест акаунта във Facebook и пет в Instagram от Иран, които са били фокусирани върху САЩ и отношенията САЩ-Иран, са били премахнати за „координирано неавтентично поведение“ и очевидни връзки към подобна мрежа, свалена от Facebook през януари 2019 г.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още