Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фатах ас Сиси: Египтяните сложиха край на кризата в Суецкия канал

Свят

Фатах ас Сиси: Египтяните сложиха край на кризата в Суецкия канал

Фатах ас Сиси: Египтяните сложиха край на кризата в Суецкия канал - Tribune.bg
Снимка:

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси каза, че египтяните са успели да сложат край на кризата с блокирания контейнеровоз в Суецкия канал, предаде Ройтерс.

Сиси заяви Tуитър, че благодарение на положения от египтяните труд, нещата са се върнали към нормалния си ход и светът може да е спокоен, че стоките ще преминат безопасно през тази важна плавателна артерия.

„Евър Гивън“, който блокираше Суецкия канал близо седмица, започна да се движи днес. Ходът на контейнеровозът е бил коригиран с 80%, след като под него са били изгребани 27 000 кубически метра пясък, предаде Би Би Си.

До края на деня ще продължат усилията той да бъде напълно преместен, но операцията трябва да се извърши внимателно и ще отнеме няколко дни. Десет гигантски влекача стабилизират плавателния съд, който беше частично освободен, след като багери изкопаха над 30 000 кубични метра пясък и канал с дълбочина 18 метра около кърмата му. 400-метровият съд, който тежи 200 000 тона, заседна във вторник сутринта насред силни ветрове и пясъчна буря, която влошаваше видимостта.

Близо 370 кораба изчакват от двете страни на съоръжението, за да преминат, а загубите за световната търговия се изчисляват на около 10 милиарда долара на ден.  

Добрата новина за изместването на „Евър Гивън“ повлия положително й на петролните фючърси. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети