Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фейсбук блокира новинарския поток в Австралия

Свят

Фейсбук блокира новинарския поток в Австралия

Снимка:

Причината е в спорен медиен закон

Фейсбук блокира новинарското съдържание за потребителите в Австралия заради спорния медиен закон, съобщиха световните агенции. Новинарски материали вече няма да бъдат четени или споделяни от платформата в страната. Потребителите също няма да могат да споделят или да гледат австралийски или международни новинарски материали. Действието на социланата мрежа идва в отговор на предложения закон, който ще накара технологичните гиганти да плащат за новинарски съдържание на своите платформи.

„За съжаление този закон има за цел да накаже Фейсбук, като го накара да плати за съдържание, което ние не сме искали“, написа Уилям Ийстън, управляващ директор на Фейсбук за Австралия и Нова Зеландия в своя блог.

Ийстън отбелязва, че след като законът влезе в сила, той ще създаде условия, при които правителството на страната ще реши кой и какви споразумения сключва, както и да определя кой и колко плаща.

Австралийският министър на комуникациите Пол Флетчър заяви, че правителството няма да отстъпи от решението си.

Главният финансист на страната Джош Фрайденберг заяви, че забраната за новини има „огромно въздействие върху обществеността“. Около 17 милиона австралийци посещават социалните медии всеки месец, отбелязва Би Би Си.

За разлика от Фейсбук, Гугъл през последните дни подписа сделки с три големи австралийски медии. Това стана на фона на важната сделка, която беше сключена между News Corp на Рупърт Мърдок и търсачката.

Компаниите ще разработят платформа на абонаментна основа, ще поделят приходи от реклама, ще разработват медийни аудио продукти и видео материало чрез YouTube.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още