Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фигаро: Макрон обмислял да подаде оставка

Свят

Фигаро: Макрон обмислял да подаде оставка

Снимка:

Според днешното издание на парижкия вестник Фигаро, френският президент Еманюел Макрон е бил изкушен да подаде оставка и след това да поиска нов мандат от французите, пише БГНЕС.

Еманюел Макрон е под постоянен натиск от началото на кризата с COVID-19 да държи под контрол политическата ситуация. Предвид широките правомощия на френския президент той има няколко институционални възможности: да смени премиера, да разпусне парламента, да проведе референдум и дори да подаде оставка.

Политическите анализатори незабавно изключиха възможността за оставката му, въпреки че последната не е изключена от самия президент.

Той лично обяви това преди две седмици пред много малък кръг хора, по-точно на видео среща на донори в Лондон. Той говори кратко и ясно и заяви, че е готов, според любимия му израз, да „поеме риск“.

Според един от участниците Макрон обяснил, че обмисля възможността за подаване на оставка, за да предизвика провеждане на предсрочни избори „през следващите седмици или месеци“. Макрон е убеден, че ще изненада опонентите си.

„Сигурен съм, че ще спечеля, защото срещу мен няма никой“, каза Макрон.

Малко вероятно е левицата и Зелените  да успеят да намерят общ кандидат, докато десните са разделени.

Според Фигаро е изненадващо, че Макрон обаче се осмелил да сподели сценария пред няколко души, без да споменава други институционални възможности, като отстраняването на премиера и част от правителството, както се спекулира във френската преса. Той обяснява, че „по принцип не изключва никаква хипотеза“, но добавя, че „хипотезата за оставка никога не е била в дневния ред, нито е спомената на заседание в Елисейския дворец“.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още