Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Financial Times: Украйна иска 250 хиляди артилерийски снаряда на месец от ЕС

Свят

Financial Times: Украйна иска 250 хиляди артилерийски снаряда на месец от ЕС

Financial Times: Украйна иска 250 хиляди артилерийски снаряда на месец от ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Искането далеч надхвърля пакета от помощи за Украйна, който в момента се обсъжда от ЕС, отбелязва изданието

Властите на Украйна са се обърнали към Европейския съюз с молба да й доставя около 250 000 артилерийски снаряда месечно за постигане на успехи на бойното поле, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на писмо на украинския министър на отбраната Алексей Резников до европейските му колеги от 27-те държави членки на ЕС.

Резников пише, че поради недостига на боеприпаси украинските сили не могат да използват пълноценно капацитета на съществуващите артилерийски системи.

Искането далеч надхвърля пакета от помощи за Украйна, който в момента се обсъжда от ЕС, отбелязва изданието.

Според Резников артилерията играе „решаваща роля в унищожаването на военната мощ на противника“.

По думите му средно на месец армията на Украйна използва около 110 000 155-милиметрови снаряда, което е 25% от броя на тези, използвани от руската страна. „Ако не бяхме ограничени от броя на наличните артилерийски снаряди, бихме могли да използваме пълния боен комплект – 594 хиляди снаряда на месец. Според нашите оценки за успешно изпълнение на бойни мисии минималното изискване е най-малко 60% от пълния боен комплект, или 356,4 хиляди снаряда на месец“, пише Резников в писмото.

В тази връзка еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за вестника заяви, че европейската отбранителна индустрия трябва да премине към "военна икономика“, за да „задоволи нуждите на отбранителната продукция“.

Според изданието въпросът за финансирането на увеличаването на производството на въоръжение и военна техника може да бъде обсъден от лидерите на страните от ЕС на среща на върха в Брюксел на 23-24 март.

Тази седмицастана ясно, че ЕС подготвя план от три точки за обезпечаване на Украйна с необходимите боеприпаси.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети