Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Финландия и Швеция могат да се присъединят към НАТО по бърза процедура

Свят

Финландия и Швеция могат да се присъединят към НАТО по бърза процедура

Финландия и Швеция могат да се присъединят към НАТО по бърза процедура - Tribune.bg
Снимка:

Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО, ако решат да поискат членство в западния военен съюз, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ако решат да подадат молба, Финландия и Швеция ще бъдат топло посрещнати и очаквам процесът да протече бързо", заяви Столтенберг пред репортери в Брюксел, като добави, че планира да разговаря с финландския президент по-късно през деня, съобщи „А Нюз“.

Той заяви, че е сигурен, че могат да бъдат постигнати договорености за междинния период между кандидатстването на двете скандинавски държави и официалната ратификация в парламентите на всички 30 държави-членки на НАТО.

„Убеден съм, че има начини да се преодолее този междинен период по начин, който е достатъчно добър и работи както за Финландия, така и за Швеция", каза Столтенберг.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, заяви, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети