Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Финландия затваря границата с Русия заради мигранти

Свят

Финландия затваря границата с Русия заради мигранти

Финландия затваря границата с Русия заради мигранти - Tribune.bg

Финландия  затваря напълно границата си с Русия за две седмици като отговор на мигрантския натиск, който се е увеличил значително през последните месеци и представлява заплаха за обществения ред и националната сигурност на страната.

Според финландските власти руснаците целенасочено пропускат хора без документи. По думите на премиера Петери Орпо по този начин Москва компрометира националната сигурност на Финландия. Страната ни е изправена пред "изключителна" ситуация, добави той.

От началото на месеца около 900 души са преминали през руско-финландската граница, което е значително повече от нормалното, посочват експерти.

Миналата седмица най-северният източен граничен пункт на Финландия, Рая-Йосепи, стана единственият пункт за влизане в Русия, след като скандинавската страна затвори останалите седем транзитни пункта.

Според правителствено изявление търсещите убежище ще бъдат ограничени да подават молби за закрила на "отворените гранични контролно-пропускателни пунктове за въздушен и морски трафик", т.е. на пристанищата и летищата.

"Това е организирана дейност, а не истинска извънредна ситуация", заяви министър-председателят Петери Орпо за наплива.

Той добави, че "лекотата, с която мигрантите са намерили пътя си до отдалечения граничен пункт Рая-Йосепи, също е доказателство за това".

"Въпросът не е само в броя на пристигащите, а в самото явление", каза Орпо.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети