Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фон Дер Лайен: ЕС е готов за сценарий Брекзит без сделка

Свят

Фон Дер Лайен: ЕС е готов за сценарий Брекзит без сделка

Фон Дер Лайен: ЕС е готов за сценарий Брекзит без сделка - Tribune.bg
Снимка:

Настъпват решаващи дни в преговорите с Великобритания за търговско споразумение и днес не може да се каже, дали ще завършат със споразумение. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите.

"Ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение, готови сме да бъдем креативни", каза тя предупреждавайки, че Великобритания трябва да се съгласи с правилата за справедлива търговия.

"Но ние не сме готови да поставим под въпрос целостта на единния пазар, основната гаранция за европейския просперитет и богатство," допълни тя.

Фон дер Лайен призна разочарованието на членовете на ЕП от това, че времето им изтича, за да могат да обсъждат и ратифицират всякакви търговски сделки, преди Великобритания да стане „външен играч“ на единния пазар от 1 януари.

Но тя предупреди, че тактиката на британския премиер Борис Джонсън е показала необходимостта от съгласуване на ясни правила.

„Искаме да знаем какви средства за защита са на разположение, в случай че едната страна се отклони в бъдеще, защото доверието е добро, но правото е по-добро“, каза тя.

Лондон се съпротивлява на подписването на визията на ЕС за „равнопоставеност“ след Брекзит, с търговски санкции, ако някоя от страните се разминава с договорените стандарти.

Борис Джонсън също така внесе проект на закон за управление на вътрешния пазар на Обединеното кралство, който според неговото правителство би нарушил обещанията, дадени в договора за оттегляне на Великобритания от ЕС.

Това подкопа доверието на Брюксел и досега преговорите вече пресрочиха няколко неофициални срокове, оставяйки само минимална времева възможност за споразумение преди края на годината.

Ако сделка не може да бъде подписана и ратифицирана до 31 декември, трансграничната търговия ще се сблъска с митническа бариера и бизнесът от двете страни - но според експертите особено този във Великобритания - ще пострада.

Основните области на разногласия остават риболовните права, равнопоставеността и правомощията на цялостния механизъм за управление на евентуалното споразумение. "Уважаеми членове на парламента, както казах, следващите дни ще бъдат решаващи. Европейският съюз е добре подготвен за сценарий без сделка. Но разбира се предпочитаме да имаме договорка."


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети