Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фон дер Лайен: ЕС цели намаляване на пиковото потребление на електроенергия с 5%

Свят

Фон дер Лайен: ЕС цели намаляване на пиковото потребление на електроенергия с 5%

Фон дер Лайен: ЕС цели намаляване на пиковото потребление на електроенергия с 5% - Tribune.bg
Снимка:

Призив за намаляване потреблението на електроенергия в целия блок и преразпределяне на свръхпечалбите на производителите към семейства и фирми в 27-те държави на ЕС. Това отбеляза в годишната си реч председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя каза пред Европейския парламент, че цените на газа и електричеството са достигнали исторически върхове след нахлуването на Русия в Украйна.Председателят призова потреблението на електроенергия в пиковите часове да се намали поне с 5%. Но плановете за ограничаване на цената на природния газ, ключов руски износ за ЕС, бяха отложени.

„Ние предлагаме таван на приходите на дружествата с ниски разходи, произвеждащи електроенергия. В нашето предложение са включени компании, произвеждащи електричество от изкопаеми горива, които трябва да дадат своя кризисен принос. Нашето предложение ще събере повече от 140 милиарда евро за държавите членки, за да се смекчи ударът директно. Всичко това са извънредни и временни мерки, върху които работим, включително и таван на цената на газа“, каза председателят на Еврокомисията.

Свръхпечалбите на производителите на електроенергия ще се преразпределят към най-нуждаещите се потребители, а цената на газа трябва да бъде разделена от тази на електроенергията.

Фон дер Лайен също обяви, че ще посети Украйна отново по-късно в сряда за разговори с президента Володимир Зеленски, като каза: „Солидарността на Европа с Украйна ще остане непоклатима“.

Съпругата на Зеленски - Олена беше в парламента като почетен гост по време на речта.

БГНЕСБГНЕС

Фон дер Лайен каза, че „свързването на двата края“ се „превръща в източник на безпокойство за милиони фирми и домакинства“.

„В тези времена е погрешно да получаваме изключителни рекордни приходи и печалби, облагодетелствани от войната и на гърба на нашите потребители“, твърди тя.

Защитавайки санкциите на ЕС срещу Русия, тя каза: „Това е моментът да покажем решителност, а не умиротворяване“.

„Финансовият сектор на Русия е на животоподдържащи системи“, заяви тя, като близо 1000 международни компании са напуснали страната.

„Руските военни вземат чипове от съдомиялни машини и хладилници, за да поправят военния си хардуер, защото са им свършили полупроводниците. Руската индустрия е разрушена.“

Русия досега до голяма степен успява да избегне икономическия срив, прогнозиран през пролетта, когато бяха наложени широкообхватни санкции. Тя обаче смекчи удара с приходи от продажби на нефт и газ, отбелязва Би Би Си.

„Това е моментът да покажем решителност, а не умиротворяване“, каза фон дер Лайен. Тя каза, че е убедена, че „с кураж и солидарност руският президент Владимир Путин ще се провали и Европа ще надделее”.

Фон дер Лайен каза още, че държавите от ЕС са успели да натрупат запаси от газ за зимата до 84% от капацитета, много преди крайният срок през октомври. Тя посочи САЩ, Норвегия и Алжир като „надеждни” доставчици на газ.

Председателят също така обяви планове за създаване на Европейска водородна банка за насърчаване на инвестиции до 3 милиарда евро в това гориво като екологична алтернатива на изкопаемите горива.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети