Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фон дер Лайен: Полша и България вече получават газ от своите съседи от ЕС (ВИДЕО)

Свят

Фон дер Лайен: Полша и България вече получават газ от своите съседи от ЕС (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Полша и България вече получават газ от своите съседи от ЕС (ВИДЕО) - Tribune.bg

Ерата на руските горива в Европа върви към своя край, добави тя

„Спирането на газа за страни – членки на ЕС е поредната провокация на Кремъл. За нас не е изненада, че Русия използва горивата, за да ни изнудва. ЕК се подготвя с държавите членки и международните партньори – отговорът ни ще бъде незабавен, единен и координиран”. Това заяви председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен във връзка със съобщението на „Газпром“ за прекъсването на доставките на газ за някои държави от ЕС.

Тя уточни, че днес са говорили с България и Полша за създалата се ситуация като и двете в момента получват газ от съседите си.

„Това показва солидарността, но и ефектът от създадената инфраструктурата на общността”, смята председателят. Тя допълни, че страните ще си помагат и че ще се осигури алтернативо до края на годината

„Освен това ЕК има сключена сделка и със САЩ за доставки на газ за тази и следващата година. Работим и със страните за работа с други доставки”, каза тя.

До средата на май ще представим ускорената сделка за зеления преход. „Всяко евро, което инвестираме е аванс в нашата енергийна независмост”, добави фон дер Лайен.

„Днес Кремъл се провали в поредния си опит да раздели страните-членки. Ерата на руските горива в Европа върви към своя край”.

Очаква се да бъде изготвен и координиран отговор на ЕС срещу решенията на Русия.

Урсула Фон дер Лайен беше категорична, че в 97% от договорите е упоменато, че валутата за плащане на руски газ е евро или долари.

„Плащането с рубли е нарушение на съществуващите договори, освен ако в тях не е упоменато друго. Това е нарушение на санкциите”, уточни тя.

По думите ѝ с действията си Москва се самонаранява:

„Шестият пакет от санкции на ЕС ще дойде навреме, работим по него. Този ход на Русия всъщност представлява ход, с който те се самонараняват. Спирането на доставките рикошира върху приходите в икономиката на Русия. От месеци работим за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Ще станем независими от руските изкопаеми горива категорично и завинаги", заяви тя.


Топ новини

виж още
Актуална тема