Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фон дер Лайен: Преговорите със Северна Македония и вътрешните реформи в ЕС да вървят успоредно

Свят

Фон дер Лайен: Преговорите със Северна Македония и вътрешните реформи в ЕС да вървят успоредно

Снимка:

Председателят на ЕК очаква „интензивни месеци” на преговори с Великобритания

Сътрудничеството със Западните Балкани е много важно за Европейския съюз, отбеляза след срещата си с хърватското правителство председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя очаква положителни стъпки към разширяването на ЕС, както и започване на преговори със Северна Македония и Албания.

„Трябва да намерим начин за паралелни преговори със Северна Македония и Албания, и вътрешни реформи в ЕС. Новото предложение за методология за преговори за членство в ЕС ще бъде обявено скоро“, посочи Фон дер Лайен.

От своя страна хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че започването на преговори със Северна Македония ще бъде на първо място сред приоритетите на хърватското президентство на ЕС. Пленкович обяви, че лидерите на страните от Западните Балкани ще бъдат поканени в Загреб, за да утвърдят европейската перспектива на тези страни.

Други теми на срещата на ЕК и хърватското председателство са били текущата ситуация в Съюза, Брекзит, европейските „зелени проекти“ и Шенген.

„Великобритания не може да се надява да получи безпрепятствена търговия с ЕС след Брекзит, без да гарантира свободата на движение на европейците”, заяви още Фон дер Лайен. Пред медиите в Загреб тя разясни, че ако няма свобода на движение на хора, разбира се, не може да има свободно движение на стоки и услуги и капитали".

Председателят на ЕК очаква интензивни месеци" на преговори с Великобритания. Ще бъдем много амбициозни, много отдадени, ще направим каквото можем", обеща Фон дер Лайен, но предупреди, че времето е много кратко", предава АФП.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още