Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция е застрашена от недостиг на горива

Свят

Франция е застрашена от недостиг на горива

Снимка:

7 от 8-те рафинерии стачкуват

Франция остава без горива, предупреждава в. "Фигаро". Седем от осемте рафинерии във Франция стачкуват по призива на секцията на нефтохимиците в синдиката Обща конфедерация на труда /CGT-Chimie/ с искания правителството да оттегли планираната пенсионна реформа. Очаква се протестът да продължи до петък.

Генералният секретар на браншовото подразделение Еманюел Лепин обяви, че в момента се водят консултации в осмата рафинерия. Стачкуват и пристанищните обекти в Хавър. По думите му от тези обекти вече не излизат никакви течни горива и се очаква това да продължи 96 часа.

Представителят на CGT-Chimie за рафинерията на „Тотал”, Тиери Дьофрен, уточни, че протестът се състои в блокиране на изходите за петролни продукти, а не в спиране на производството.

Премиерът Едуар Филип даде уверения пред RTL, че правителството ще се погрижи да няма затруднения с доставките за бензиностанциите. Той започва нов кръг преговори за пенсионната реформа, целяща да бъдат трансформирани съществуващите 42 пенсионни режима в единна универсална точкова система и да бъде въведена базова възраст за пенсиониране от 64 години вместо досегашните 62.

Най-големият синдикат в страната, Френската демократична конфедерация на труда, категорично се обяви против тази възраст. Генералният секретар на конфедерацията Лоран Берже заяви днес при пристигането си на многостранната среща в министерството на финансите, че за да има надежда за изход от социалния конфликт, най-напред трябва да се премахне базовата възраст от проекта за реформа.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив