Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция, Холандия и Дания блокираха началото на преговори на ЕС със Скопие и Тирана

Свят

Франция, Холандия и Дания блокираха началото на преговори на ЕС със Скопие и Тирана

Снимка:

ЕС вероятно ще отложи разширяването си за април 2020 г.

Срещата на лидерите на Европейския съюз /ЕС/ приключи без съгласие за разширяването на Съюза на Балканите нито за Скопие, нито за Тирана. Три са страните, които блокират този процес – Франция, Холандия и Дания. Финландският премиер Анти Рине изрази надежда, че към въпроса може да се върнат и днес, но без гаранции за резултат.

Повечето държави обвиняват „упоритостта и късогледството“ на Франция за Западните Балкани. Президентът Еманюел Макрон настоява разширяването да бъде предшествано от промяна на методологията на процеса на преговори. Това, обаче, е реформа, която може да продължи години, а Париж не дава конкретни отговори как трябва да изглежда тя. Другите две страни Холандия и Дания не искат да започнат преговори с Албания. В Хага това е позицията на парламента, а за Холандия Скопие и Тирана трябваше да бъдат разделени. Голяма група от държавите членки на ЕС бе убедена, че Северна Македония и Албания са изпълнили критериите за начало на преговори. Страните бяха готови да направят компромис и да се върви напред само със Северна Македония, ако това е приемливо за Франция.

В хода на дискусиите Франция изрази несъгласие с този вариант, а позицията на Германия остана неясна, което се коментираше от една страна като непреклонност срещу разделянето на Скопие и Тирана, а от друга – като опит Париж и Берлин да се крият един зад друг.

Френското компромисно предложение беше да се отложи разширяването на ЕС за пролетта на 2020г. преди срещата на върха за Западните Балкани в Загреб. След няколко опита за изготвяне на решение привържениците на разширяването отхвърлиха френското предложение с аргумента, че е „по-добре да няма заключения, отколкото лоши изводи“.

„Западните страни просто не разбират реалността отвън. По-добре е, че не се съгласихме с текста. Това наистина е сериозно и смятаме, че е работа на председателя Туск да направи нещо сега“, коментира дипломат от ЕС.

Срещата на върха продължава и днес с акцент многогодишната финансова рамка на Съюза, изменението на климата и стратегическата програма на ЕС.

„Има време за разговори, ако има воля, само бюджетът е трудна тема“, посочва запознат с хода на преговорите в Брюксел. Франция, Германия и Холандия се опитват да предложат компромис, според който взимането на решение за Скопие и Тирана се отлага за април 2020г., съобщава Политико в своя блог на живо от срещата на върха в Брюксел. Целта е междувременно Франция да изготви предложение за реформиране на процеса на разширяване до януари. В компромисното предложение няма спомената конкретна дата за начало на преговорите с двете страни от Западните Балкани.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема