Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция и Германия отново влизат в карантина на фона на втората вълна от COVID-19

Свят

Франция и Германия отново влизат в карантина на фона на втората вълна от COVID-19

Снимка:

И двете държави затягат мерките за около месец

Франция и Германия с нови мерки, които да отвърнат на удара на втората вълна от коронавирус в Европа.  От петък хората във Франция ще имат право да напускат дома си само по важна работа или по медицински причини.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че страната рискува да бъде "обзета от втора вълна, която без съмнение ще бъде по-трудна от първата".

Германия влиза в карантина от понеделник до края на ноември. За това се разбраха канцлерът Меркел и премиерите на всички провинции. Мерките са по-леки от тези във Франция, но включват затваряне на ресторанти, барове, фитнес зали и театри, заяви в сряда канцлерът Меркел.

Затегнатите мерки в ГерманияЗатегнатите мерки в Германия

Какви мерки предприемат Франция и Германия? 

Жителите на Франция ще могат да напускат домовете си само за да отидат до магазина, да потърсят лекарска помощ или да спортуват. Училищата остават отворени. За всяко излизане хората ще попълват формуляр.

Жизненоважни за икономиката предприятия ще останат отворени. Позволени са разходки навън, но само за 1 час и близо до дома.

Френският президент Еманюел Макрон определи в обръщението си към народа втората вълна като по-сериозна и вероятно по-смъртоносна. Мерките ще бъдат в сила поне до 1 декември.

Частичната карантина в Германия започва от понеделник. Това се случва след като страната регистрира всекидневен ръст на новозаболели, вчера те бяха рекордните близо 14 000.

От понеделник ще влезе в сила така наречената частична карантина – барове и ресторанти отново затварят, културният живот спира-галерии, театри и кина също затварят. Фитнес залите също ще бъдат затворени. Отново има строго редуциране на социалните контакти – могат да се събират до 10 души от две домакинства.

Ресторантите ще продават храна за вкъщи, фризьорските салони ще работят. Детските градини и училищата остават отворени.

Частичната блокада ще продължи до 30 ноември.

По отношение на икономическата помощ, по-малките компании и самоосигуряващите се лица, силно засегнати от блокадата, ще получат до 75% от взиманията си през ноември 2019 г.

Въпреки покачващите се цифри на заразените в цяла Европа, не всички страни предприемат блокадите като мярка срещу овладяване на втората вълна от зараза, пише Би Би Си.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още