Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция и Германия подписаха нов договор за сътрудничество

Свят

Франция и Германия подписаха нов договор за сътрудничество

Франция и Германия подписаха нов договор за сътрудничество - Tribune.bg
Снимка:

Целта е сближаване в ЕС и отговор на евроскептицизма

Франция и Германия подписаха нов договор за сътрудничество. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел сложиха подписите си под важния документ на церемония в град Аахен.

Основните точки в новия договор са консултации по всички европейски и външнополитически теми, продължаващото сътрудничество в НАТО и подкрепа от страна на Париж за приемането на Берлин за постоянно членство в Съвета за сигурност.

Новият договор на практика актуализира споразумението между двете държави от 1963 г., подписано в Елисейския дворец, с което си подават ръка за сътрудничество след Втората световна война. Символично подписването стана на същата дата.

Целта на новия договор е да съживи основната ос на Европейския съюз и да спомогне за сближаването на Съюза. Това идва на фона на нарастващия евроскептицизъм и предстоящия Брекзит.

"Ние правим това, защото живеем в специални времена и защото в тези времена се нуждаем от решителни, ясни, и далновидни отговори", каза Меркел, като отбеляза, че Аахен е домът на Карл Велики, който тя нарича "бащата на Европа".

"В момент, когато Европа е застрашена от национализъм, който нараства отвътре, Германия и Франция трябва да поемат своята отговорност и да покажат пътя напред“, заяви Макрон

„Днес Европа се нуждае от съживяване на вярата в смисъла на солидарността и единството и искам да вярвам, че засиленото френско-германско сътрудничество ще служи на тази цел”, казва председателят на Европейския съвет  Доналд Туск.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати