Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция се готви за ваксинация срещу COVID-19 през януари

Свят

Франция се готви за ваксинация срещу COVID-19 през януари

Франция се готви за ваксинация срещу COVID-19 през януари - Tribune.bg
Снимка:

Правителството обаче се безпокои от нагласите на обществото към ваксините

Франция обяви, че се готви да започне национална кампания за ваксинация срещу коронавирус през януари. Надеждите са обаче че до тогава ваксините ще бъдат одобрени и достъпни, съобщи АФП.

Правителството се притеснява, че милиони французи ще откажат ваксинация, дори след като в понеделник беше установено, че ваксината е почти 95 процента ефективна.

Американската биотехнологична фирма Moderna съобщи за 94,5 процента ефективност при клинично изпитване с повече от 30 000 участници. Това стана на фона на данните на американската фармацевтична компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech за 90 на сто ефективнивност на тяхната ваксина. Според Световната здравна организация в момента се извършват клинични изпитвания на около 42 „кандидат-ваксини“.

„Подготвяме ваксинационна кампания, за да бъдем готови в момента, в който ваксината бъде одобрена от европейските и националните здравни власти, за да можем незабавно да започнем ваксинация“, заяви говорителят на правителството Габриел Атал пред телевизия France 2.

Нарастващият скептицизъм към ваксините във Франция обаче може да обърка кампанията в областта на имунизацията. 59 процента от жителите на страната са готови да се ваксинират, сочи проучване на общественото мнение на Ipsos, публикувано през септември, в сравнение със 74 процента по целия свят.

Франция е предвидила 1,5 милиарда евро за закупуване на ваксини през 2021 г., каза Габриел Атал пред телевизия France 2. Отбелязвайки, че Европейската агенция по лекарствата може да е готова да разреши първата ваксина до края на годината. Крайният избор ще бъде за ваксината, " която ни дава най-добрия шанс да овладеем пандемията", без да представлява "дори и най-малък риск" за здравето, каза той.

Коронавирусът е довел до смъртта на най-малко 1 319 561 души по целия свят от избухването си в Китай през декември миналата година, сочат данните от официални източници, събрани от Франс прес в понеделник. По света са регистрирани 54 493 680 случая. Само във Франция в момента около 33 500 души са в болница с COVID-19, от които близо 5000 са в реанимация. Броят на френските ежедневни заразявания намалява, след като на 30 октомври беше наложено ново блокиране в цялата страна, но правителството предупреди, че е твърде рано да говори за победа. Франция е съобщила за малко над 45 000 смъртни случая от коронавирус от началото на пандемията.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати