Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция ще търси 51 млрд. евро за нови реактори

Свят

Франция ще търси 51 млрд. евро за нови реактори

Франция ще търси 51 млрд. евро за нови реактори - Tribune.bg
Снимка:

Само по този начин, според Агнес-Пание Рунахе, страната ще постигне въглеродна неутралност

Строителството на 6 реактора от ново поколение (ERP) ще струва на Франция не по-малко от 51 млрд. евро, съобщава в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов. Очаква се до края на годината френското правителство да има ясна визия как ще финансира програмата за развитие на ядрените електроцентрали след 2035 г., отбелязва пред France Info министърът на енергийния преход Агнес-Пание Рунахер. Сред възможните варианти са грантове, банкови заеми или пък апортна вноска в капитална на задлъжнявала компания EDF, чиито основен акционер е държавата.  

В интервю за Les Echos министърът изтъква, че Франция гледа смело напред и чертае планове за изграждане на още реактори извън обявените вече 14. Само по този начин, според Агнес-Пание Рунахе, страната ще постигне въглеродна неутралност.

„Постигането на тази цел до 2050 г. изисква да произвеждаме повече електроенергия“, аргументира се тя.

Изграждането на повече мощности изисква в бъдеще и повече кадри за управлението им. Затова отсега се мисли за обучение на над 100 000 души през следващите години. 

"Ядрената индустрия отново започва да привлича инженери. При всяка среща с младите хора казвам: работата в ядрената енергетика работи за климата", настоява френският министър. Агнес-Пание Рунахе маркира още, че за да бъде в добро „функционално и финансово здраве“ ядреният сектор, да носи стабилност, трябва да се произвежда по 400 тераватчаса електроенергия годишно, което в момента е невъзможно, заради спрените ядрени реактори за модернизация.

По данни на френския оператор през 2022 са произведени едва 279 тераватчаса. Липсата на енергия донесе загуби на държавната компания EDF в размер на 64,5 млрд. евро. Плановото производство на електроенергия тази година, според отчет на оператора, ще е от 300 до 330 ТВтч.

Наред с приоритетите вътре във Франция, енергийният министър се нагърбва и с още един на европейската сцена. Агнес-Пание Рунахе положи подписа си под декларация, заедно с още 11 министри, за създаването на „ядрен алианс“ в рамките на ЕС. Предвиждат съвместни проекти за обучение, "възможности за засилено научно сътрудничество" и координирано внедряване на най-добри практики в областта на сигурността.

И тази инициатива е пряко свързана с разработваната програма за нови мощности с хоризонт след 2035г. Париж иска да използва атома, за да постигне климатичните си цели по отношение на "зеления" водород в транспорта и промишлеността, на което яростно се противопоставят няколко държави, включително Германия и Испания.

Като част от реформата на европейския пазар на електроенергия Франция се застъпва и за дългосрочни договори на гарантирани цени, включително за ядрено производство, което Берлин отказва.

Наред с визираните дългосрочни цели в страната паралелно усилено се работи по модернизацията на флота. През тази година предстои изключване от енергийната мрежа на 7 атомни блока за ремонт, за да се удължи живота им с 10 години - от 40 на 50. Атомните централи Chinon и Saint-Laurent ще работят между 6 и 9 месеца с намалени мощности. Други 5 АЕЦ също готвят спиране на блокове. 10 пък все още са в процес на ремонт заради корозия.

"Притиснатa от проблемите с производството на електроенергия, компанията EDF иска да съкрати срока и да пусне някои от блоковете възможно по-бързо от планираното, за да осигури достатъчно електроенергия в микса на страната", коментира телевизия BFM Bussiness.

Неволите със спрените реактори тормозят френската компания от миналото лято. През юли и август, когато нивата на реките бяха безпрецедентно ниски заради засушаването, компанията вече беше спряла половината си мощности си и натрупа близо 18млрд. евро дефицит в сметката си. 

"Ядрените и хидроенергийните мощности на Франция, които бяха силно засегнати през миналото лято, ще възстановят капацитета си поетапно най-късно до 2025г. Франция няма да има недостиг на електроенергия", съобщи шефът на оператора RTE Ксавие Пиехачик.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети