Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция ускорява разполагането на войници в Румъния

Свят

Франция ускорява разполагането на войници в Румъния

Франция ускорява разполагането на войници в Румъния - Tribune.bg
Снимка:

Франция ще ускори разполагането на свои войници в Румъния, заяви френският президент Еманюел Макрон след извънредна среща на лидерите на ЕС в Брюксел, която бе посветена на събитията в Украйна, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Решението на Франция е свързано с руската офанзива срещу Украйна.

„Франция ще продължи в пълна степен да изпълнява ролята си за гарантиране на сигурността на съюзниците в НАТО. Ние ще изпратим в Естония нов контингент в рамките на засиленото военно присъствие (на НАТО) и ще ускорим участието си в патрулирането на небето над Балтийския регион от март. Ще ускорим и разполагането на свои сили в Румъния", изтъкна френският лидер.

В същото време Макрон, който проведе вчера телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, подчерта, че е полезно да бъде оставена отворена вратата на диалога с Москва, който евентуално да доведе до край на офанзивата срещу Украйна.

„Мисля, че е моя отговорност (...) въпреки че осъждам (действията на Русия) и въпреки че въвеждам санкции и действам, да оставя вратата на диалога отворена, за да може да бъде сложен край на насилието“, заяви президентът на Франция.

Макрон поясни, че е разговарял с Путин по искане на украинския президент Володимир Зеленски, който преди това не е успял да се свърже с руския лидер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати