Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. По-строги мерки: Франция затяга ограниченията, а Швеция няма да облекчава правилата поне до май

Свят

По-строги мерки: Франция затяга ограниченията, а Швеция няма да облекчава правилата поне до май

Снимка:

Франция затяга мерките срещу разпространението на коронавируса от вторник – 6 април. Разширяват се ограниченията за пътуване върху цялата територия на страната. Затварят се и училищата за три седмици, като част от тези дни са ваканция. През тази учебна година Франция беше единствената страна, която не спря посещенията в детски градини и училища. Сега обаче това се налага, за да бъде отблъсната третата вълна на коронавирус, която заплашва да препълни болниците, предадоха световните агенции. Новите мерки предвиждат още и вечерен час от 19 часа и ограничения за придвижване извън район от 10 километра от жилището. Ще работят единствено магазините, които предлагат стоки от първа необходимост. Мерките ще влязат в сила след Великденските празници, за да могат французите да пътуват. Ще загубим контрол, ако не действаме сега, каза президентът Еманюел Макрон в предавано по телевизията обръщение към нацията.По думите му от 16 април хората над 60-годишна възраст ще може да се ваксинират, а от 15 май възрастовият праг ще бъде снижен, за да се ваксинират онези над 50 години.              

Италианските власти от своя страна въведоха днес задължение за здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Мярката цели гарантирането на защитата на най-уязвимите пациенти в здравните заведения. Критиците на правителството поставят под въпрос законността на мярката. В указ, одобрен днес от правителството на италианския премиер Марио Драги, се казва, че всички здравни работници, включително и тези в аптеките, трябва да се ваксинират срещу COVID. Тези, които откажат да се ваксинират, рискуват да бъдат отстранени от длъжност и да бъдат оставени без заплащане за остатъка от годината. Целта на мярката е да бъдат защитени възможно най-много медици и парамедици и хората, които се намират в среда, в която има по-голям риск от заразяване, заяви правителството. Указът въвежда също така юридическа закрила за хората, които поставят ваксини. Понастоящем в Италия се правят около 230 хиляди ваксинации на ден. Страната си постави за цел идния месец да прави по 500 хиляди ваксинации на ден.От декември досега в Италия са поставени около десет милиона дози от ваксини срещу COVID, отбелязва Ройтерс.         

Що се отнася до Швеция, страната отлага разхлабването на мерките срещу коронавируса най-рано до 3 май, но засега не се налага въвеждането на по-строги ограничения, съобщиха властите. Правителството планираше да облекчи част от правилата, в това число да увеличи разрешения брой посетители в парковете, концертите и футболните мачове. Броят на заразените през последните седмици в Швеция достигна пик, невиждан от декември. Това накара властите засега да не разхлабва мерките.                                                                


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още