Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Франция затяга миграционните правила с нов закон

Свят

Франция затяга миграционните правила с нов закон

Франция затяга миграционните правила с нов закон - Tribune.bg
Снимка:

Френският парламент прие законопроект за имиграцията, подкрепен от президента Еманюел Макрон след недовослство в неговата партия заради промените, които да осигурят подкрепа от крайната десница, пише Ал Джазира.

Измененията предвиждат ограничения в пребиваването на мигранти, по-лесно експулсиране при престъпно поведение и радикални възгледи, както и по-строги правила за получване на социални помощи.

Около 349 членове гласуваха „за“ срещу 186 „против“. Горната камара вече беше одобрила законодателството.

Само преди седмица предходната версия на проекта беше отхвърлена в парламента, дори без дебати. Левицата считаше текстовете за „срамни“, а крайната десница -  за „отстъпчиви“.

Натискът накара правителството да се съгласи със смекчаване на разпоредбите относно разрешенията за пребиваване, като същевременно отложи достъпа на мигрантите до социални помощи – включително за деца и жилища – с няколко години.

Поправките също така въвеждат миграционни квоти, правят по-трудно децата на мигранти да станат французи и казват, че лицата с двойно гражданство, осъдени за тежки престъпления срещу полицията, могат да бъдат лишени от френското си гражданство.

Льо Пен заяви, че ще подкрепи измененото законодателство – което предизвика смущение сред по-левите членове на партията на Макрон, които намират за неприятно да гласуват в унисон с крайната десница.

След вота Льо Пен обяви „идеологическа победа“.

Французите отдавна се гордеят, че притежават една от най-щедрите системи за социално подпомагане в света, предоставяйки плащания дори на чуждестранни жители, помагайки им да плащат наем или да се грижат за децата си с месечни вноски до няколкостотин евро, базирани на проверка на доходите.

Крайнодесните, а отскоро и консерваторите, твърдят, че те трябва да бъдат запазени само за французите.

Макрон превърна законопроекта за миграцията в ключова част от втория си мандат.

Десетки неправителствени организации осъдиха закона преди вота.

Това е „най-регресивният законопроект за последните 40 години за правата и условията на живот на чужденците, включително тези, които отдавна са във Франция“, се казва в съвместно изявление на около 50 групи, включително Френската лига за правата на човека.

Заради приетите поправки, министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо подаде оставка, съобщиха френските медии късно снощи, предаде ДПА.

Вестниците „Фигаро“ и „Паризиен“ съобщиха за оставката на Русо, но и двeте издания отбелязаха, че не е ясно дали премиерът Елизабет Борн я е приела.

Русо е част от лявото крило на правителството и беше противник на по-строгия законов текст. Има информация и за готвени още оставки от министри в лявото крило на правителството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати