Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Френската стачка вдигна цената на природния газ с 25%

Свят

Френската стачка вдигна цената на природния газ с 25%

Френската стачка вдигна цената на природния газ с 25% - Tribune.bg
Снимка:

Цената на природния газ скочи с 25% през първото десетдневие на февруари заради стачките във Франция, съобщава в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов.

Терминалите за втечнен газ практически спряха работа и в понеделник, 13 март.  

Служителите на 4 от националните терминали за втечнен природен газ обявиха стачни действия заради пенсионната реформа на президента Макрон. Стачкуващите са обявили, че акцията им ще продължи по-дълго от първоначално обявената дата, допълва „Ройтерс“.

Цената на газа на европейските борси започна да се покачва след обявеното от синдикатите продължаване на стачката.

На водещата нидерландска борса TTF котировките затвориха в понеделник на цена от 51 евро за мегаватчас. За сравнение преди протестните действия цената варираше между 41 и 44 евро за MWh, или увеличение от 25% - най-голямото от юни 2022 г., припомня белгийското бизнес радио Business AM.

Стачката удари и френския ядрен сектор. Отчетено е намалено производство на електроенергия. Когато ядреното производство намалява, теоретично е необходимо да се разчита повече на газ за генериране на електроенергия, което увеличава цената на газа на пазара.

За скока на цената на газа трябва да се има предвид и рязкото застудяване в района на Бенелюкс в периода 6-12 март.

„Върху скока в цената оказва повишеното търсене на LNG от Китай през миналата седмица“, отбеляза в Туитър и журналистът от Блумбърг Стивън Стапчински.

Възстановяването на китайската икономика е един от факторите, които притесняват експертите по отношение на запълването на газовите запаси.

Към момента европейските газогранилища са средно 60% запълнени, докато преди година са били на 26%.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети