Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Френски съд: Ер Франс и Еърбъс не са виновни за катастрофата край Рио през 2009 година

Свят

Френски съд: Ер Франс и Еърбъс не са виновни за катастрофата край Рио през 2009 година

Френски съд: Ер Франс и Еърбъс не са виновни за катастрофата край Рио през 2009 година - Tribune.bg
Снимка:

Френски съд оправда европейския производител на самолети "Еърбъс" и френския национален авиоопревозвач "Ер Франс" за "непредумишлено убийство", почти 14 години след като самолет "Еърбъс" А330 на авиокомпанията падна и се разби в Атлантическия океан на път от Рио де Жанейро за Париж, убивайки всички 228 души на борда, предава Ройтерс.

След двугодишно търсене на черните кутии на A330 с помощта на специални подводници изследователите откриха, че пилотите са реагирали неадекватно на проблем, свързан със замръзването на сензорите за скорост, което в крайна сметка е довело до забавяне на скоростта на полета и срив на самолета в Атлантическия океан.

Обявявайки присъдата, съдията от наказателния съд в Париж изброи няколко акта на небрежност от двете компании, но каза, че те не са достатъчни за установяване на "непредумишлено убийство".

"За нас това, което е накарало екипажа да реагира по начина, по който го е направил, остава загадка в повечето отношения", заяви пред съда на 10 ноември представителят на "Ер Франс" Паскал Вейл, бивш пилот-изпитател.

Съдът изслуша как неизправност в тръбите, които са се запушили с ледени кристали по време на буря в средата на Атлантическия океан, е довела до задействане на аларми в пилотската кабина на самолета и до изключване на системата за автопилот.

Техническите експерти подчертаха как след повредата на инструментите пилотите са привели самолета в режим на изкачване, в резултат на което самолетът е загубил подемна сила от движещия се под крилата му въздух и по този начин е загубил височина.

По време на следствието от "Еърбъс" също обявиха, че пилотска грешка е основната причина за катастрофата.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати