Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Френските енергийни компании призоваха обществеността да започне да пести горива и електричество

Свят

Френските енергийни компании призоваха обществеността да започне да пести горива и електричество

Френските енергийни компании призоваха обществеността да започне да пести горива и електричество - Tribune.bg
Снимка:

Лидерите на три френски водещи енергийни компании призоваха френската общественост незабавно да намалят потреблението на гориво, петрол, електричество и газ на фона на недостиг и растящи енергийни цени поради съкращения на доставките на руски газ и негативния ефект от войната в Украйна, съобщава „Асошиейтед прес“, цитиран от БНР.

„Усилията трябва да бъдат незабавни, колективни и масивни“, заявиха лидерите на трите компании - TotalEnergies, EDF и Engie в съвместно изявление, публикувано във френския седмичник Journal du Dimanche. "Всеки жест е от значение“, се казва в изявлението.

Междувременно френските власти ще поискат от TotalEnergies да предприеме нови стъпки, за да помогне на клиентите да се справят с високите цени на бензина, като например удължаване или увеличаване на текущите отстъпки, заяви в понеделник френският финансов министър Брюно Льо Мер пред RMC Radio. Льо Мер добави, че ще обсъди темата на предстояща среща с председателя на TotalEnergies и главен изпълнителен директор Патрик Пуян.

Русия прекъсна, а в някои случаи като този с Полша и Германия дори спря доставките на газ за редица страни от Европейския съюз като контрасанкции на 27-членния блок срещу Москва за нейната инвазия в Украйна.

Европейската енергийна система е подложена на тежко напрежение от месеци. Нивото на тревога за запасите от газ в целия континент е високо и са въведени мерки за негово нормиране (ограничаване). Франция, подобно на други европейски държави, се опитва да увеличи запасите си от газ преди зимата, като цели да напълни складовите си хранилища до началото на есента, за да предотврати икономическа и политическа криза.

„Предприемайки действия през лятото, това ще ни подготвим за зимата“, казаха лидерите на енергийните компании.

В допълнение към недостига на доставки на газ, свързан с войната в Украйна, има натиск върху мощностите за производство на електроенергия в Европа и намаляване на производството на водноелектрическа енергия поради сушата.

„Покачващите се цени на енергията са резултат от тези трудности, които застрашават нашето социално и политическо сближаване и оказват силно влияние върху покупателната способност на домакинствата“, се посочва още в изявлението.

Френското правителство планира да рестартира електроцентрала, захранвана с въглища, разположена в източния регион на Мозел, за да посрещне зимните нужди на страната от електроенергия, според информации на френски медии, цитирайки изявление на Министерството на енергийния преход.

Правителството затвори електроцентралата в Сент-Аволд през март като част от плана на президента Еманюел Макрон да затвори всички електроцентрали, работещи с въглища до края на годината, за да защити околната среда и климата.

Една електроцентрала на въглища във Франция остава отворена. Рестартирането на Сент-Аволд ще бъде само временно, предвид „ситуацията в Украйна“ и „несигурността на енергийните пазари“, съобщи радиостанцията RTL France, цитирайки изявлението на министерството.

 

Няма да се използват руски въглища и Франция ще остане с под 1% електроенергия, произведена от въглища, се казва още в изявлението.

По-рано и други държави, сред които Япония и Италия също призоваха жителите си да започнат да пестят енергията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети