Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фронтекс потвърди: Западните Балкани са един от най – натоварените мигрантски маршрути

Свят

Фронтекс потвърди: Западните Балкани са един от най – натоварените мигрантски маршрути

Фронтекс потвърди: Западните Балкани са един от най – натоварените мигрантски маршрути - Tribune.bg
Снимка:

През Западните Балкани преминава вторият най-често ползван мигрантски маршрут за навлизане в ЕС. Това събощава Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, цитирана от гръцката национална телевизия ЕРТ. Най-често мигрантите преминават през Централното Средиземнорие, където тази година броят им се е удвоил в сравнение с 2022г.

През първите пет месеца на 2023 г. повече от 30 700 нелегални мигранти са навлезли към страните на Европейския съюз, минавайки през Западните Балкани. Това е с 25 процента по-малко в сравнение със същия миналогодишен период, отбелязва АФП.

През Централното Средиземноморие са навлезли над 50 300 души, което е двойно увеличение.

По данни на Фронтекс всички миграционни маршрути, с изключение на Централното Средиземноморие, отбелязват спад, който варира от 6 процента през Западното Средиземноморие до 47 процента откъм Западна Африка.

Общият брой на прииждащите мигранти, за които е докладвано на Фронтекс, е достигнал 102 000, което представлява 12-процентно увеличение спрямо предходната година.

Само преди дни Европа стана свидетел на едно от най - големите трагични събития с мигранти във водите южно от гръцкия полуостров Пелопонес.  свързано с опитите на мигранти да се прехвърлят към ЕС, беше потъването Стотици бягащи към европа нелегални мигранти, натоварени на риболовен кораб потъна. При трагедията са починали най-малко 78 души, спасени са 104, но според гръцката охрана на борда е имало 568 човека, а оцелели говорят за 750, сред които жени и деца.

Този трагичен инцидент доведе до обявяването на тридневен траур в страната и разбунтува гръцкото общество, което излезе на мащабни митинги по този повод.

В гръцките медии се заговори за ненавременна реакция от страна на  спасителните служби. Тези обвинения бяха оправдани с факта, че самите мигранти, въпреки че е била осъществена връзка с тях, не са поискали помощ. Това събуди предположението, че мигрантите са избягвали Гърция като дестинация за преминаване към Европа. Активистката Науал Суфи отхвърля това предположение.

Социалната работничка Науал Суфи е първият човек, който се е свързал с риболовния кораб известно време преди трагедията, разиграла се през нощта, пише гръцката медия "Та неа". По думите ѝ мигрантите са искали само да се спасят, независимо къде. Тя разказва, че нещастието се е случило, тъй като друг плавателен съд се е приближил до корабчето, за да помогне. Хората са вързали единия плавателен съд за другия с въжета. Това е предизвикало накланяне на корабчето, паника сред хората, а впоследствие и преобръщане.

От гръцката брегова охрана подчертаха, че са били в готовност, но мигрантите, с които са се свързали, многократно са повторили, че нямат нужда от съдействие и че искат да стигнат до Италия, предаде ЕРТ.

Девет египтяни от спасените са арестувани, тъй като има подозрения, че са трафиканти на мигранти. Според показанията корабчето е тръгнало от Египет, спряло е в Либия, за да качи мигрантите и е продължило към Италия. На борда е имало хора от Сирия, Египет, Пакистан и Палестина.

Спасителните операции в търсене на неизвестни лица край Гърция продължават.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати