Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фронтекс с нов постоянен корпус от 10 хил. души до 2027 г.

Свят

Фронтекс с нов постоянен корпус от 10 хил. души до 2027 г.

Снимка:

ЕП прие ново законодателство за по-добра защита на външните граници на ЕС

Нов постоянен корпус ще подкрепя държавите членки при граничните проверки и задачи, свързани с връщания и борба с трансграничните престъпления. Новият корпус към Фронтекс ще е с персонал от 10 000 души до 2027 г. Това става ясно от решение на евродепутатите, които приеха новото законодателство за по-добра защита на външните граници на ЕС.

„Промените в Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) имат за цел да разрешат съществуващите проблеми и да отговорят по-добре на настоящите нужди свързани със сигурността и миграцията“, посочват от ЕП.

Корпусът ще стартира с 5 000 души оперативен персонал през 2021 г., като до 2027 г. вече ще е с персонал от 10 хил. Ще включва и резерв за бързо реагиране при извънредни ситуации.

Модернизираната агенция ще има възможност да оказва подкрепа за изпълнението на процедурите за връщане в държавите членки, като например идентифицира незаконно пребиваващите граждани на трети страни или помага на националните органи за издаване на документи за пътуване. Новите правила ще засилят също сътрудничеството с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Сътрудничеството със страни извън ЕС също ще бъде подсилено, като се дава възможност за нови споразумения.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив