Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Г-7 ще даде 19,8 млрд. долара на Украйна

Свят

Г-7 ще даде 19,8 млрд. долара на Украйна

Г-7 ще даде 19,8 млрд. долара на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 обявиха днес, че мобилизират 19,8 млрд. долара за Украйна, обещавайки още средства, ако е необходимо, предадоха световните агенции.  

Финансовите лидери на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания преговаряха в Германия за финансирането на Киев на фона на усилията на страната да отблъсне руската инвазия и изчерпването на парите ѝ.  

„През 2022 г. мобилизирахме 19,8 млрд. долара бюджетна подкрепа, включително 9,5 млрд. долара по последните ангажименти. . .за да помогнем на Украйна да покрие финансовия  си недостиг и да осигури предоставянето на основни услуги за украинския народ", посочва Г-7 в комюникето от срещата .   

Освен това приветстваме продължаващата работа в Г-7 и международните финансови институции по по-нататъшно значително финансиране на Украйна, и по-точно включително предложението на Европейската комисия за до 9 млрд. евро допълнителна макрофинансова помощ, се казва в текста.  

„Допълнително планираната подкрепа за украинските държавни компании и частния сектор чрез Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (МФК) достига до 3,4 млрд. долара“, допълва групата на седемте най-богати страни в света.

„Ще останем до Украйна по време на тази война и след това и сме готови да направим повече“, ако е необходимо, се подчертава в комюникето.  

Украйна изчислява, че се нуждае от около 5 млрд. долара на месец, за да поддържа заплатите на държавните служители и работата на администрацията въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия.  

По-рано тази седмица Европейската комисия предложи да се създаде фонд с неуточнен размер за безвъзмездни средства и заеми за Украйна, за да има средства за следвоенното възстановяване на страната.

Оценките на икономистите за разходите по възстановяването на Украйна варират между 500 млрд. евро и 2 трилиона евро ( между 524 млрд. и 2.09 трилиона долара)  ), в зависимост от предположенията за продължителността на конфликта и обхвата на разрушенията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети