Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Гардиън“: Свързана с Русия PR агенция вербува блогъри за кампания срещу BioNTech/Pfizer

Свят

„Гардиън“: Свързана с Русия PR агенция вербува блогъри за кампания срещу BioNTech/Pfizer

Снимка:

Блогъри от Германия и Франция са получавали предложения срещу заплащане да разпространяват информация за стотици смъртни случаи след ваксиниране с BioNTech/Pfizer, пише „Гардиън”.

Според изданието, лондонската PR агенция „Fazze” е предлагала на блогъри и инфлуенсъри в Германия и Франция срещу заплащане да разказват на своите абонати за стотици пациенти, починали след ваксиниране с препарата.

Представители на агенцията се свързали с няколко френски видеоблогъра, специализирани в областта на науката и здравеопазването, и на лош английски са ги помолили да обяснят на своите абонати, че „нивото на смъртност сред ваксинираните с препарата на Pfizer са почти три пъти повече, отколкото тези, ваксинирани с AstraZeneca”.

За достоверност блогърите трябвало да публикуват в своите материали препратки към сайта на „Le Monde”, както и към порталите „Reddit” и „Ethical Hacker” с изтекла в тях информация, която уж потвърждава данните за смъртта на пациенти след ваксинация.

„Гардиън” уточнява, че въпросната статия в „Le Monde” е посветена на данни, за които се твърди, че са откраднати от руски хакери от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и са публикувани по-късно в даркнет. В тази статия, обаче, няма информация за смъртността, подчертават британските журналисти. Другите два споменати сайта в момента са премахнати, констатира изданието

Позовавайки се на данни от социалната мрежа „LinkedIn”, журналистите от „Гардиън” пишат, че ръководството на агенция „Fazze” се намира в Москва и че преди е работило за агенция, основана от руски бизнесмени.

Френските медии, на свой ред, обърнаха внимание върху сходните цели между кампанията на „Fazze” и данните на страницата на ваксината „Спутник V” в Туитър, а именно заявлението, че векторните ваксини като „Спутник V” и AstraZeneca са „по-безопасни и ефективни”, отколкото РНК-ваксините.

Проучване на ЕС миналия месец обвини руски и китайски медии във „финансирана от държавата дезинформация“, насочена към подкопаване на доверието към „западните ваксини“.     

 

БГНЕСБГНЕС


Топ новини

виж още

Актуална тема