Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърците за първи път ще могат да избират евродепутати с гласуване по пощата

Свят

Гърците за първи път ще могат да избират евродепутати с гласуване по пощата

Гърците за първи път ще могат да избират евродепутати с гласуване по пощата - Tribune.bg
Снимка:

Гърците в страната и извън нея ще имат възможността за първи път да пуснат своя глас по пощата на предстоящите европейски избори през следващата година, заяви днес гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, цитиран от гръцката национална телевизия ЕРТ и БТА.

На предстоящите избори новата мярка за гласуване ще се прилага за гърците, живеещи извън пределите на страната, но също и за възрастните хора, болните, хората с увреждания, младите хора със сезонна работа, работещите в изборния ден и студентите, намиращи се на територията на Гърция. Той обяви още, че този метод на гласуване ще продължи да се прилага и на следващите национални избори.

По време на днешното заседание на Министерския съвет Мицотакис заяви, че това е историческа пресечна точка, която съществено обогатява изборния процес и е смела институционална реформа, тъй като разширява кръга на гражданите, които участват в изборите. 

„Мисля, че това е най-силният отговор, който можем да дадем на въздържанието и бездействието на гражданите. Защото, що се отнася до чужбина, с тази конкретна реформа дори няма да има нужда да се организират специални избирателни секции“, посочи премиерът.

Всеки емигрант, който е вписан в списъците, ще може да гласува без да се налага да пътува, като гласува от дома си, работата си, откъдето му е удобно със всички гаранции, допълни Мицотакис.

„Заедно с важните реформи, които подобряват всекидневния живот, ние се осмеляваме да направим и големи промени, които подобряват политическия живот. И мисля, че това е най-осезаемият отговор, който можем да дадем за Европа, за Гърция, за демокрацията, която искаме“ заключи Мицотакис.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети