Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed

Свят

Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed

Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed - Tribune.bg
Снимка:

Гърция, Израел и Кипър подписаха споразумение за подводен тръбопровод, предназначен за пренасяне на газ от морски находища в югоизточната част на Средиземноморието до континентална Европа, съобщиха гръцките медии, цитирани от БГНЕС.

Сделката беше подписана по време на церемония от министрите на енергетиката на трите държави Костис Хадзидакис, Йоргос Лакокрипис и Ювал Щайниц.

Присъстваха гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, кипърският президент Никос Анастасиадес и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

1900-километровият тръбопровод EastMed има за цел да осигури алтернативен източник на газ за Европа, която сега главно разчита на доставките от Русия и Кавказкия регион.

Изказвайки се след подписването, Мицотакис заяви, че освен за подобряване на геостратегическия статус на Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие, проектът „ще допринесе за мира и стабилността в региона.“

Подчертавайки подкрепата на Вашингтон за тристранното енергийно сътрудничество в региона, гръцкият премиер заяви, че изграждането на газопровода EastMed „ще засили европейската енергийна сигурност.“

Мицотакис подчерта, че проектът EastMed „не представлява заплаха за никого“. На тези думи широко се гледа като на намек, отправен към Турция, чието проучване за природен газ в Източното Средиземноморие засили напрежението със съседните държави.

„Регионалното сътрудничество е отворено за всички при едно условие: те да спазват международното право и добросъседските отношения“, каза гръцкият премиер.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема