Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция каза „Да“ на Северна Македония

Свят

Гърция каза „Да“ на Северна Македония

Гърция каза Да на Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът в Атина прие Преспанското споразумение

Гръцкият парламент прие Преспанското споразумение, с което се слага край на дългогодишният спор между Атина и Скопие. Дебатите по договора продължиха близо 40 часа, като много народни представители иска да се изкажат. Това доведе и до отлагането на гласуването за петък следобед.

В крайна сметка 153-ма депутати казаха „Да“ на споразумението, а 146 бяха против. Само един се въздържа.

С приемането на договора от Преспа, подписан през лятото, Македония се задължава да смени името си на Северна Македония. Договорът урежда и исторически въпроси между Гърция и Македония.

Чрез смяната на името се отваря пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Като македонският парламент вече прие конституционни промени за промяна на името на страната.

Договорът обаче не е подкрепян от всички. В Гърция много хора не са съгласни с постигнатите договорки и дебатите, както и самото гласуване преминаха на фона на демонстрации. Опозицията в страната също е против договора и обвинява управляващите, че отстъпват от националните интереси.

„Днес е исторически ден. Гърция защити една важна част от историята си, от наследството на древната гръцка Македония“, написа след гласуването в Туитър Алексис Ципрас.

„Днес се роди Северна Македония, която ще бъде приятел и съюзник на Гърция в усилията ѝ за сигурност, стабилност и взаимно развитие на регионa“, пише още гръцкият премиер.

Той подчертава, че започва една нова страница на Балканите, където неразбирателството отстъпва на приятелството.

Македонският премиер Зоран Заев благодари на гръцкия си колега също в Туитър.

„Поздравления, приятелю. Заедно с нашите народи ние постигнахме една историческа победа. Да живее Преспанското споразумение! За вечен мир и напредък на Балканите и в Европа!“, написа Заев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати