Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция насочва свръхпечалбите от рафинериите за подпомагане на социално уязвимите

Свят

Гърция насочва свръхпечалбите от рафинериите за подпомагане на социално уязвимите

Гърция насочва свръхпечалбите от рафинериите за подпомагане на социално уязвимите - Tribune.bg
Снимка:

Гърция насочва свръхпечалбите от рафинериите за подпомагане на социално уязвимите, съобщава вестник „Катимерини“. Правителството реши да наложи временна солидарна вноска от 33% на рафинериите въз основа на свръхпечалбите от предходната данъчна година, от която се надява да събере около 300 млн. евро. Миналата година свръхпечалбите на рафинериите също бяха обложени с данък, като към държавната хазна бяха добавени около 340 млн. евро. Според плановете данъкът ще се изчислява въз основа на свръхпечалбите за данъчната 2023 г., както е определено в регламента - т.е. 33% от облагаемите печалби за 2023 г., които надвишават 20% от средните резултати за годините от 2018 до 2021.

„Мисля, че това е справедливо решение, защото наистина нашите рафинерии реализираха много високи печалби в сравнение с историческите си приходи в резултат на промените, направени на международния петролен пазар... И тъй като ще чуем различни аргументи от опозицията, която твърдеше, че трябва да наложим данък в размер на 90%, ние искахме справедливо облагане и на корпоративните печалби. Ние не конфискуваме бизнес собственост и не наказваме здравословното предприемачество“, обяви премиерът Кириакос Мицотакис пред Real FM.

Изчислен на базата на свръхпечалбата за 2023 г., данъкът от 33% ще бъде установен в рамките на 2024 г. и ще бъде отразен в декларациите на дружествата за тази година.

Министърът на икономиката и финансите Костис Хадзидакис обяви, че средствата ще бъдат използвани основно за подпомагане на пенсионерите през декември, които поради лични различия не се възползват от новото увеличение на пенсиите от 1 януари, както и за укрепване на кредитите по програмата за публични инвестиции.

Според правителствени източници по-голямата част от сумата ще бъде насочена към пенсионерите, хората с увреждания и други уязвими групи. В министерството започват да правят проучване, за да разберат колко са пенсионерите, които няма да имат увеличение на пенсиите си от януари догодина.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати