Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция обмисля намаляване на ДДС за хляба и олиото

Свят

Гърция обмисля намаляване на ДДС за хляба и олиото

Гърция обмисля намаляване на ДДС за хляба и олиото - Tribune.bg
Снимка:

Гръцкото правителство обмисля да намали данък добавена стойност за хляба и олиото, като идеята е тези продукти да се облагат с данък в размер на 6 на сто, съобщава гръцкото издание „Мъни ревю“, отбелязвайки, че в момента той е 13 процента.

В рамките на няколко дни, заради поскъпване на суровините и електроенергията, цената на хляба, който е основен продукт в потребителската кошница на гръцките граждани, се е увеличила с 20 на сто, посочва изданието. Изчисленията обаче показват, че намалението на ДДС на хляба ще струва на държавния бюджет 150 милиона евро, като съществуват и опасения, че мярката може да не повлияе реално на цената му.

На заседание на правителството, което ще се състои под председателството на премиера Кириакос Мицотакис, ще бъде обсъден възможният дефицит на стоки заради войната в Украйна и допълнителни мерки за подпомагане на домакинствата.

Според предварителните прогнози инфлацията през март в Гърция е близо 8 на сто, отбелязва изданието.

Внос на царевица от България, Румъния и дори от Южна Америка ще се обсъжда на днешното правителствено заседание, пише по темата в. „Етнос“. Кабинетът на Мицотакис обмисля алтернативни доставки на стоки, които сега не могат да дойдат от Русия и Украйна. Предложенията са още за внос на олио от Аржентина и жито от европейски държави и Канада.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Гърция, олио, ДДС
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати