Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция отменя карантината за пътници от 32 страни

Свят

Гърция отменя карантината за пътници от 32 страни

Снимка:

Очаква се новият режим да влезе в сила на 19 април

Гърция вдига карантинните правила за пътници от 32 държави, но туристите трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен тест за COVID-19, съобщава „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

От следващата седмица гражданите на Европейския съюз, както и на САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да бъдат задължени да се самоизолират. Очаква се новият режим да влезе в сила на 19 април.

„Това са първите стъпки, преди страната да се отвори за туристи на 14 май“, каза висш служител от Министерството на туризма. „Едновременно с премахването на ограничението за чуждестранни гости, ще бъдат отворени девет летища“, посочи още той.

Според плана пътници ще бъдат приемани на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит, Атина и Солун.

„Не очакваме туристите да започнат да пристигат на тълпи, но системата трябва да бъде тествана. Не може да се включи наведнъж, за една нощ“, обясни служителят на министерството.

Официалният представител, който придружаваше гръцкия министър на туризма Харис Теохарис на пътуване до Москва, заяви, че Атина работи и по споразумения с международни туроператори.                        

„Ние сме тук, за да разговаряме с тях“, каза тя.

Подобно пътуване е планирано и в САЩ в края на месеца.

Тази седмица, като част от експеримент, разработен от експерти от гръцката туристическа индустрия, 189 пътници от Нидерландия отлетяха за Родос, сменяйки локдауна в родината си за осем дни с доброволна самоизолация в морски курорт. На почиващите е забранено да напускат хотела и дори да ходят на плаж.

В същото време само 700 израелски туристи приеха предложението да пътуват без карантина. Длъжностните лица обясняват малкия брой потенциални гости със строгите разпоредби, все още в сила в Гърция. Например баровете и ресторантите там не могат да приемат посетители и работят само с доставки.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е рано да се премахнат ограниченията.

„Целта е да се стигне до безопасен Великден и още по-свободно лято“, каза той.                                                                                                                                                                           


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още