Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция отново отива на избори, шефът на Сметната палата прави служебен кабинет

Свят

Гърция отново отива на избори, шефът на Сметната палата прави служебен кабинет

Гърция отново отива на избори, шефът на Сметната палата прави служебен кабинет - Tribune.bg
Снимка:

Гръцките партии не успяха да сформират правителство. Това стана ясно 3 дни след изборите на 21 май. Нов предсрочен вот е насрочен на 25 юни и ще се проведе по нова избирателна система, която дава допълнителни места в парламента на партията победител.

Още в нощта след изборите стана ясно, че Кириакос Мицотакис, лидер на първата политическа сила „Нова демокрация“, която обаче не успя да събере мнозинство, предпочита да се отиде на нов вот.

Процедурата по връчването на мандати на трите първи сили беше формалност, Мицотакис веднага върна мандата,  Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА, която зае второ място на изборите, не го прие изобщо, а лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис взе и веднага върна папката.

Андрулакис обяви, че връща получения мандат, тъй като според него няма възможност за сближаване на позициите за формиране на правителство.

Избраните на изборите на 21 май 300 депутати ще заседават само веднъж, вероятно на 28 май, когато ще положат клетва. Ден по-късно ще бъде издаден президентски указ за разпускане на парламента и обявяване на изборите на 25 юни.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу възложи на председателя на Сметната палата Йоанис Сармас да състави служебно правителство.

По конституция президентът назначава за служебен премиер по свой избор един от председателите на трите върховни съдилища – Върховния съд, Върховния административен съд и Сметната палата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети