Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция с нов здравен министър след промени в кабинета

Свят

Гърция с нов здравен министър след промени в кабинета

Снимка:

Заради пожарите се създава ново министерство за управление на кризи

Промяна в здравното министерство на Гърция след като премиерът Кириакос Мицотакис обнови кабинета. Ведомството бе остро критикувано за реакцията си в хода на пандемията и за слабостите на здравната система. Новият министър Атанасис Плеврис е депутат с авторитет и висок рейтинг сред членовете на управляващата партия. Неговият предшественик Василис Кикилиас поема министерството на туризма.

От утре в Гърция прекратяват работа всички неваксинирани здравни работници, като до края на деня те имат възможност да се имунизират с първа доза, за да запазят работните си места. Тези здравни работници, които откажат да се имунизират, ще излязат в неплатен отпуск до края на пандемията и ще бъдат заменени от специалисти от частния сектор.  

В същото време лекарите от болниците приканват колегите си да се ваксинират. Медиците смятат, че от утре здравната система ще блокира и то в период на силно разпространение на вируса.

Правителството обсъжда и задължително ваксиниране на всички държавни служители.

До утре изтича и срокът за задължителна имунизация на фармацевти и лекари на частна практика. Те са заплашени от високи глоби и отнемане на лиценз.

Последните проучвания на настроенията в гръцкото общество сочат, че рейтингът на правителството спада заради пожарите. В отговор премиерът Мицотакис пристъпи към създаването на  ново министерство за управление на кризи.

Не се очакват промени във външната политика на Атина след като първият дипломат Никос Дендиас запазва поста си, коментират анализатори.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още