Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция свика Съвета за национална сигурност

Свят

Гърция свика Съвета за национална сигурност

Гърция свика Съвета за национална сигурност - Tribune.bg
Снимка:

Сондажите на Турция увеличават напрежението в Егейско море

Правителството на Гърция свика Съвета за национална сигурност в резиденцията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Извънредното заседание е заради напрегнатата ситуация в Източното Средиземноморие, съобщи ТАСС.

Някои международни експерти отбелязват и факта, че заседанието е свикано на фона на военна мобилизация в Гърция, обявена във връзка с последните действия на Турция в Средиземно море.

От Анталия е тръгнал турският изследователски кораб "Оруч Реис", който ще извършва сондажи в Средиземно море, съобщи турската телевизия НТВ. Турция обяви, че на 10 август започва учения в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на сключеното споразумение между Гърция и Египет за частично разграничение на изключителните им икономически зони. Турция заяви, че не признава това споразумение, а президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е подновила проучвателните сондажи в Източното Средиземноморие.

Гръцкият портал Армивойс, специализиран в областта на отбраната, припомня, че въоръжените сили на Гърция са приведени в бойна готовност заради изпращането на турски военни кораби в Егейско море за планирани на 10 и 11 август военни учения в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо. Турските военни също активно се мобилизират и десетки кораби на турския флот са разположени между Родос и Кастелоризо в международни и териториални води, посочва Армивойс.

Гръцките власти не са коментирали официално това съобщение.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви на 7 август, че Гърция ще защитава суверенните си права с всички средства, "включително военни", ако Турция изпрати "Оруч Реис" в гръцката изключителна икономическа зона.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети