Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция удължава забраната за влизане на граждани от трети страни до 8 февруари

Свят

Гърция удължава забраната за влизане на граждани от трети страни до 8 февруари

Гърция удължава забраната за влизане на граждани от трети страни до 8 февруари - Tribune.bg
Снимка:

Ново, разширено решение на гръцкото правителство за забрана на гражданите на трети страни да влизат в Гърция, както и ограничения по сухопътните граници и връзките със Северна Македония и Албания, ще влязат в сила днес до 8 февруари, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

Става дума за решение за ограничаване на разпространението на коронавируса чрез „въвеждане на мерки за временно ограничаване на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, забраняващи влизането на граждани на трети държави, с изключение на страните от Европейския съюз и Шенгенското пространство“. То продължава от средата на март миналата година, а последното удължаване беше от 8 януари до вчера.                                                                                         

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временното ограничаване на всички сухопътни (автомобилни и железопътни) връзки към и от Гърция, както и забрана за влизане на лица на гръцка територия, освен ако те отговарят на конкретни предпоставки. За туристи и чуждестранни граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България, тоест през граничния пункт Промахон/Кулата и само с отрицателен молекулярен тест за COVID-19, направен 72 часа преди пристигането, но и ако получат отрицателен резултат от бърз тест, направен на входа на Гърция.                   

От останалите отворени гранични пунктове, т.е. Евзони/Богородица към Северна Македония, Какавия с Албания и Кипи с Турция, влизането в Гърция е разрешено само за определени категории, а също и с потвърждение на предварително отрицателен PCR тест и отрицателен резултат от бърз тест на граничния пункт, направен от гръцките власти. Тези гранични пунктове са отворени от 7:00 до 23:00 часа.                                                                      

Забраната за влизане в страната не се прилага за гръцки граждани, лица с разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, за влизане на лица с абсолютно необходими професионални или медицински причини, за което разполагат с необходимите документи, за камиони, както и за транзит на линейки, които влизат в Гърция от Косово през Северна Македония, за да хоспитализират пациенти, принадлежащи към дипломатическия, военния или административния персонал на държавите-членки на ЕС и мисията EULEX в Косово.                                                       

По отношение на камионите за превоз на товари са отворени седем гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не важи задължителното потвърждение за отрицателен PCR тест.

В същото решение отделен член е временната забрана за влизане в Гърция на „всички граждани на трети страни от всяка точка на влизане, по какъвто и да е начин и с каквото и да било превозно средство, включително въздушни, морски, железопътни и сухопътни връзки“.

Изключения, както и преди, са държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство и жителите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Великобритания, Обединените арабски емирства, като този път списъкът включва и граждани на Русия и Израел.                                                                       

Изключение правят също определени категории граждани като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенгенско пространство, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, както и сезонни селскостопански работници.                             

За всички, които имат право да влизат в Гърция, в допълнение към отрицателния PCR тест е задължително да са попълнили специалния формуляр PLF (Пътнически формуляр за локация). Задължителна е и седемдневната домашна карантина.

Новото решение вече е публикувано в Официален вестник на Гърция и е подписано от компетентните министри.                                                                                                                                                                                        


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети